9 hasznos és rendhagyó trükk az Életszövő használatához

1. Matricák rendhagyó használata

Az Életszövő végén található lefűzött matricák többsége a naptár vonalkáihoz igazítottan méretre szabott és természetesen napok, események kiemelésére, jelölésére, vagy egyszerűen csak dekorszalagként használhatóak, díszítve a naptárat.

A matricák egy része azonban felhasználható másként is:

A fotókon is látható módon a különböző, vékonyabb/szélesebb színes matricákat félbehajtva az oldalakból kikandikáló extra jelölőket kreálhatunk magunknak, amelyre filctollal ráírhatjuk, mit is jelölünk a naptárban.

Egészen rendhagyó módon beboríthatjuk matricával a tollunkat, filcünket is, amelyet az Életszövőhöz használunk.

Matrica széles jelölőhöz
Matrica jelölő
Matrica keskeny jelölőhöz
Matrica felragasztás
Keskeny matrica jelölő
Keskeny matrica jelölő és matricázott toll
Dekorszalag
Dekorszalaggal díszített filc
Dekorszalaggal díszített filc

2. Jegyzetoldalak rendszerezett használata (tartalomjegyzék, oldalszámozás)

Használjuk szisztematikusan a jegyzetoldalakat. A rendszerezést pedig nagyban megkönnyíti, ha beszámozzuk a 25 oldalt, a legelső jegyzetoldalt pedig feláldozzuk és tartalomjegyzéket írunk a többi oldal tervezett tartalmáról, így minden gyorsabban, könnyebben fellelhető lesz és egészen rendezetté válik a jegyzetoldalas rész. Néhány jegyzetoldalon adhatunk külön főcímet is olyan témáknak, amelyek számunkra fontosak, de a naptárból kimaradtak, így pl. kinevezhetünk pár oldalt akár receptgyűjteménynek is.

Jegyzetoldalak számozása

3. Wet wipe/erase marker, azaz krétafilc vagy folyékony kréta használata

Sokan kérdeztétek, mivel célszerű írni az előlap belső oldalának vonalkázott részére ill. a bevásárlólistára. Kétféle megoldás is létezik:

 • Tartósabb, kopás- és vízálló az alkoholos filctoll használata. Ezt tetszés szerinti vastagságú heggyel – a tűfilctől kezdve a vastagabb ecsetszerű filctollig bármilyen változatban megvásárolhatjuk bármelyik áruházban vagy írószerboltban. Ennek hátránya csupán az, hogy alkohollal vagy körömlakk lemosóval lehet csak eltávolítani a felületről.
 • Kevésbé tartós, éppen ezért egyszerűbben eltávolítható akár egy nedves törlőkendővel az ún. non-permanent marker, ami az előzőekben említett alkoholos filc vizes bázisú változata. Használható még az ún. krétafilc, másnéven folyékony kréta, melyet a non-premanent markerhez hasonló módon egyszerűen egy nedves törlőkendővel eltávolíthatunk a felületről. Ezeknek az írószereknek a hátránya, hogy írás után pár perces száradást igényelnek.
Krétafilc
Alkoholos filc

4. Jelölő naptárak többféle használata

A 2019-es Életszövőben négy oldal jelölő naptárat is beillesztettünk. Ezekben a naptárak egy oldalon mutatják az egész évet, ahol minden egyes naphoz egy kis téglalap, azon belül négy kisebb rekesz tartozik (pl. délelőtt, délután, este, éjszaka). Az egyes rekeszeket, vagy a teljes napot akkor festhetjük be, megtörtént az az esemény, amit jelölni szeretnénk, vagy pedig éppen ellenkezőleg, előre befesthetjük, ha valamit csinálni szeretnénk és nem szeretnénk róla megfeledkezni.

Mi mindent jelölhetünk ezekben a naptárakban?

 

 • Folyadékbevitel
 • Gyümölcs evés
 • Napi testmozgás
 • Hajmosás
 • Kozmetikus
 • Takarítás
 • Mosás
 • Számla befizetése (pl. más-más színnel jelölve a különböző szolgáltatókat)
 • E-mailek ellenőrzése
 • Napi feladatok áttekintése
 • Növények öntözése
 • Házi feladat elkészítése
 • Tanulás vizsgára
 • Nyelvtanulás
 • Sport

 

Jelölő naptár
Jelölő naptár használata

5. BuJo jelölések használata

Feladataink nyomon követéséhez ragyogóan használhatóak az Életszövőben is a Bullet Journal-nál már megszokott jelölések. Így pl. az elvégzendő feladatot üres négyzettel jelölhetjük, az elvégzettet feladatoknál „X”-et rajzolhatunk a négyzetbe. Nyilacskázhatunk, ha elhalasztjuk a feladatot és besatírozhatjuk, ha töröljük az elvégzendők sorából. Természetesen a BuJo összes többi jelölése is használható tetszés szerint, de saját magunk is kitalálhatunk egyedi jelöléseket.

Bullet Journal jelölések

6. Többféle szín használata (tollak, szövegkiemelők)

Régi, jól bevált trükk a prioritás szerinti különböző színű tollak és szövegkiemelők használata a naptáron belül. Ha következetesen a sürgős feladatokhoz a piros, a fontosabbakhoz a sárga, a többihez pedig a kék vagy zöld tollat rendeljük, sokkal könnyebben igazodunk el a feladatok fontossági sorrendjében.

Különböző színek használata

7. Gemkapcsok, mint jelölők

A mellékelt formagemkapcsokon, de akár az egyszerű gemkapcsokon is csodásan mutathat egy matrica vagy washi tape dekorszalag. Elég csak áthajtani matricaszalagot a gemkapocs egyik szárán úgy, hogy kis zászlócskát képzünk belőle és máris használható designos jelölőként.

Keskenyebb matrica
Matricázott gemkapocs
Matricázott gemkapocs oldal jelölő

8. Öntapadós jegyzetlapok

Klasszikus trükk a helyszűkében levőknek az öntapadós jegyzetlapok használata, amelyet arra az oldalra ragasztunk, ahol már éppen nincs több helyünk és szükségünk van rá. Tovább is mehetünk ennél, hiszen ha különböző színű öntapadós lapokat használunk, különbséget tehetünk a fontos és kevésbé fontos, vagy család és munkahely kategóriák között.

Öntapadós jegyzetlapok

9. Formalyukasztók használata

Még jobban feldobhatjuk a határidőnaplónkat, ha vásárolunk néhány formalyukasztót és csupán egy kis dekoráció, vagy a lapok célzott jelölése gyanánt belelyukasztunk a lapokba. Egyes határidőnaplóknál lehet megfigyelni, hogy a lapok sarka körívesen perforált, hogy a nap végén letéphessük, így „zárva le” egy adott napot. Az Életszövőnél formalyukasztókkal ugyanez megtehető, de az Életszövő esetében célszerű inkább a hét lezárását jelölni formalyukasztóval a jobb oldali saroknál.

Oldalsarok jelölés formalyukasztóval
Oldalszegély jelölés formalyukasztóval

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.