5 tipp az Életszövő használatához

1. Az Életszövő mint Scrapbook

Ugyan az Életszövő formailag kötött, hiszen mégiscsak egy naptárról van szó, ugyanakkor elegendő teret biztosít a tulajdonos számára scrapbook-os kreatív hajlamainak kiélésére. Az egységcsomagban található is ennek megfelelően néhány kellék (matricák, emlék őrzők), ami kis indulócsomagként szolgálhat a scrapbookos dekorációk megvalósításához. Hajrá! Ha az Életszövőt nemcsak tervezőként, hanem scrapbook-ként is használjuk, akkor pár év múltán igazi emlékkönyvként is előhúzhatjuk majd könyvespolcunk mélyebb szegletéből.

 

2. Különleges kiegészítők (washi tape, tassel, card, dashboard)

Az előző ponthoz kapcsolódóan az Életszövő haladó szintű feldíszítésének kiegészítők egész tárháza vásárolható meg a különféle kreatív hobby, dekor és scrapbookingra berendezkedett boltokban. Néhány szó ezekről:

  • Washi tape – különböző színű és mintázatú tekercses ragasztószalagoknak álcázott dekor kellék, amellyel rövidebb-hosszabb csíkokat lehet beragasztani a naptárba kiemelve bizonyos eseményeket, vagy elválasztó vonalként alkalmazva tervező naptárban.

 

  • Tassel – színes bolyhos vagy boholy nélküli naptárra applikálható (pl. a spirál felső részére) libegő dekor kellék, mely ízléses kivitelben kiváló ékessége lehet a naptárnak. A feltűnő dísz mindenképpen felhívja a barátnők figyelmét erre a kincsre. No meg az Életszövőre is.

 

  • Card – ilyenből mi is adunk egyet ingyen, ha kérsz a naptárhoz: ez az üdvözlőkártya vagy bármilyen más célból készített kártya valamilyen személyes szöveggel, vagy egy kedvenc idézettel, esetleg egy fotóval. Egy jobb nyomtatóval Te is tudsz magadnak gyártani bármilyet. Az emlék őrzőinket alkalmazva be is ragaszthatod a naptárba.

 

  • Dashboard – ez már egy összetettebb kiegészítő, melyet valahogy bele kell rögzíteni a naptárba. Egy olyan naptár méretéhez szabott keményebb lapról van szó (műanyag vagy vastagabb papír), amelyre különböző apróbb kiegészítőket ragaszthatsz: pl. egy vagy több laposabb csomag színes, mintás, esetleg különböző méretű post-it tömböt, vagy matricákat, esetleg lapos mágneses gem-kapocs tartót.

 

3. Bullet Journal vagy Életszövő?

Nagy divat lett mára a Bullet Journal! A „BuJo” elve az USA-ból származik, egy olyan tervezésre, naptárazásra, naplózásra és folyamatkövetésre alkalmas rendszerről van szó, amelyhez semmi más nem szükséges, csak egy szimpatikus jegyzetfüzet és egy toll. A Bullet Journal nem egy kézzelfogható termék, hanem egy filozófia. Előnye, hogy saját magad tervezheted meg a naptáradat. Olyanra szabod a naptáradat, amilyenre szeretnéd, annyi jegyzetoldalt hagysz magadnak amennyit szeretnél, akkora teendőlistát írsz, amekkorát akarsz, stb. Mindezt viszont magadnak kell megszerkeszteni. Az első tollvonástól az utolsóig. Január 1-től december 31-ig. Kreatív embereknek melegen ajánlott. Aki viszont szűkölködik időben, annak számolni kell azzal, hogy a tervezés előtt magát a tervezőt kell megtervezni, megszerkeszteni és megrajzolni– ha a BuJo-t választja. Persze lehet hétről hétre rajzolgatni, de aki hosszabb távra tervez, pl. már a télutó hónapjában megszervezi a nyaralását, annak jó lesz előre megrajzolni vagy fél évet.

 

4. Színezz és légy motivált!

A sűrű, életszőtte on-line hétköznapok nagy rohanásából nem árt, ha néha kiszakadunk akár csak néhány percre és valami olyannal foglalkozunk, ami teljesen eltér a munkánktól. A hiperszuper marketekben megszokhattuk már, hogy polcok vannak tömve a különböző színező könyvekkel. A felnőttek számára készített relaxációs színezők nagyjából 2010-től terjedő világhype-ja arra az elméletre épül, hogy gyermekként mindenki imádott rajzolni, színezni, festeni. Ha a mindennapi stresszes világunkba visszahozzuk pár percre ezeket az emlékképeket, visszavarázsolhatjuk magunkat a boldog gyermekkorunkba. Ezt a célt szolgálják a színezők az Életszövőben is. És hogy teljes legyen a megnyugvás és fokozzuk a színezők stresszoldó hatását, pozitív gondolatokat sugárzó motivációs idézeteket is válogattunk a naptárba.

Életszövő színező oldal - autó

 

5. Az Öröknaptárról

Az öröknaptár elnevezés az Életszövő esetén nem teljesen fedi a valóságot – legalábbis mi nem azt az öröknaptárat értjük alatta, amelynek segítségével meg tudjuk mondani, hogy egy tetszőleges évben egy dátum milyen napra esett. A mi Öröknaptárunk azért kapta ezt az elnevezést, mert csak hónapok és dátumok találhatók benne. Az évszám és a napok elnevezései nem. Ez az elrendezés kiváló olyan események feljegyzéséhez, amelyek évente ismétlődnek, mint pl. a számunkra fontos névnapok és a születésnapok, na meg persze az állandó dátumú ünnepek. Ha egyszer egy ilyen „öröknaptárat” összeállítunk magunknak, azt aztán évekig használhatjuk, de legalábbis addig, amíg a papír bírja a gyűrődést. Az Életszövő öröknaptára kényelmesen karcsú, A6-os méretben készült. Alkalmas arra, hogy bárhol, bármilyen körülmények között magunknál tartsuk (pl. az Életszövő irattartó mappájában), de évekig meghúzódhat diszkréten az otthoni éjjeli szekrényünk fiókjában is.

Életszövő Öröknaptár nyitott

Vélemény, hozzászólás?